باید ها و نباید های اسکوپ سنگ نما + معرفی بهترین روش های آن

سر فصل های مقاله

اسکوپ سنگ نما

یکی از قدیمی‌ترین مصالح ساختمانی طبیعی سنگ است که به دلیل زیبایی ظاهری و مقاومت بالا برای نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی، در طراحی و ساخت نمای بیرونی ساختمان باید شرایط و ضوابط خاصی مدنظر قرار بگیرد. برخی از مصالح ساختمانی مانند سنگ خاصیت چسبندگی کمی با ملات ساختمانی دارند و به خوبی نمی‌توانند آب را به خود جذب کنند تا اتصال محکم و خوبی با ملات ساختمانی برقرار کنند. در نتیجه، با گذشت زمان ملات ساختمانی خشک شده و چسبندگی بین ملات و سنگ نیز کاهش پیدا می‌کند و باعث رها شدن سنگ می‌شود.

از این‌رو، برای کاهش چنین اتفاقات خطرناکی از روش اسکوپ سنگ نما استفاده می‌شود. به طور کلی، اسکوپ سنگ نما باعث افزایش اتصال بین سنگ و ملات ساختمان می‌شود و به نوعی چسبندگی بین آن‌ها را افزایش می‌دهد. اما لازم است نکات و توصیه‌های مهم و ضروری در این باره رعایت شود تا کار با ایمنی بالا انجام شود. از این‌رو، ما در این مقاله از نماسازان مرادی به توضیح در مورد بایدها و نبایدهای اسکوپ سنگ نما و معرفی بهترین روش‌های آن می‌پردازیم. پس اگر شما هم قصد استفاده از نمای سنگی برای ساختمان خود دارید و از نکات مهم و ضروری در رابطه با آن اطلاعی ندارید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

اسکوپ سنگ نما چیست و چه کاربردی دارد؟

یکی از بهترین و ایمن‌ترین روش‌ها برای عدم سقوط سنگ‌هایی که در نمای ساختمان به کار می‌روند، اسکوپ کردن است. در واقع، اسکوپ سنگ نما برای پایداری و محکم شدن سنگ‌ها در جای خود مورد استفاده قرار می‌گیرد تا هنگام وقوع اتفاقات مختلفی مانند زلزله، سنگ در جای خود باقی بماند و موجب خسارات جانی و مالی نشود. در این روش از ابزارهای فلز مانند و ضد زنگ که اسکوپ سنگ نامیده می‌شود استفاده می‌شود و معمولاً به میلگرد درون بدنه ساختمان متصل می‌شود تا ایمنی کار بالا رود.

البته برای استفاده از این روش لازم است به نوع سنگ نیز توجه داشته باشید، به این دلیل که برخی از سنگ‌ها مانند سنگ تراورتن قدرت چسبندگی و جذب بالایی دارند و اگر اسکوپ متناسب با این سنگ انجام نشود موجب ترک خوردن و شکستن آن خواهد شد. همچنین برخی از سنگ‌ها مانند گرانیت به دلیل نداشتن هیچگونه تخلخلی در سطح خود نمی‌توانند به خوبی با ملات متصل شوند و پس از گذشت مدت زمانی اتصال بین آن‌ها کاهش میابد و سقوط می‌کنند. بنابراین، لازم است برای هر نوعی سنگی از اسکوپ متناسب با آن استفاده شود تا منجر به هیچگونه خسارتی نشود.

 

انواع اسکوپ سنگ نما

در این بخش به توضیح و بررسی انواع اسکوپ سنگ نما می‌پردازیم. طریقه نصب اسکوپ سنگ نما برای هر سنگ و متریالی متفاوت است و ما در اینجا سعی کردیم تا پرکاربردترین و مهم‌ترین روش‌های اسکوپ کردن سنگ را به طور کامل بررسی کنیم.

 

۱. روش لقمه گذاری

روش لقمه گذاری یکی از رایج‌ترین روش‌های اسکوپ کردن یا به اصطلاح محکم‌کردن سنگ در نمای ساختمان است. اما باید توجه داشته باشید که هر چند این روش ارزان، سریع و راحت است اما ایمنی لازم را ندارد و کمتر کسی از این روش استفاده می‌کند. در روش لقمه گذاری پشت سنگ را برش می‌دهند و سپس چند تکه سنگ مستطیل شکل را با استفاده از چسب مخصوص به پشت سنگ، در قسمتی که برش خورده است، می‌چسبانند و فضای مابین سنگ و دیوار را با ملات سیمان و ماسه پر می‌کنند تا اتصال بین سنگ و دیوار محکم شود.

 

۲. اسکوپ Z

از دیگر پرکاربردترین روش‌های اسکوپ سنگ نما استفاده از روش اسکوپ Z است که در این روش قطعه‌ای فلز مانند که شکل آن شبیه به حرف Z است در قسمت پشت سنگ نصب می‌شود. در واقع، برای انجام این روش لازم است با دستگاه مخصوصی مانند دستگاه فرز پشت سنگ را شیارهایی ایجاد کرد و سپس اسکوپ Z با چسب مخصوص به شیارهای ایجاد شده چسبانده می‌شود. در این صورت، سنگ برای اتصال به دیوار آماده است.

 

۳. اسکوپ سنگ پروانه‌ای

یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین روش‌های اسکوپ سنگ، اسکوپ پروانه‌ای است. در این روش باید با استفاده از دستگاه فرز در قسمت پشت سنگ شیارهایی با زاویه 45 درجه ایجاد شود. سپس از این اسکوپ برای نصب سنگ با دیوار مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسکوپ پروانه‌ای در سایزهای مختلفی وجود دارد که از ورق‌های آلومینیومی، آهنی، گالوانیزه یا ترکیبی از این آهن و گالوانیزه ساخته می‌شود. به طور کلی علاوه‌بر جنس اسکوپ‌ها، ضد زنگ بودن آن‌ها اهمیت زیادی دارد.

 

۴. اسکوپ کششی

اسکوپ‌ کششی از دیگر روش‌های اسکوپ سنگ نما است که می‌توان گفت که همان روش اسکوپ پروانه‌ای یا Z است. اسکوپ کششی تفاوتی که با اسکوپ پروانه‌ای یا z دارد در این است که از یک قطعه پیچ بلند یا مهره و میله استفاده می‌شود و هر دو قطعه اسکوپ مقابل هم توسط پیچ بلند یا مهره و میله به یکدیگر متصل می‌شوند و به هیچ عنوان امکان جدا شدن این قطعات وجود ندارد. اسکوپ کششی از نظر مقاومت و استحکام بسیار عالی است اما نسبت به دیگر روش‌های اسکوپ سنگ نما زمان‌بر است.

 

۵. اسکوپ سنگ نما با مفتول

در این روش شیارهایی در نزدیکی لبه سنگ ایجاد می‎شود و سپس سیم‌های گالوانیزه که قطر 2 میلی‌متری دارند به صورت ضربدری از شیارهای ایجاد شده در پشت سنگ عبور داده می‌شوند. در آخر هم ملات سیمان پشت سنگ ریخته می‌شود که باعث اتصال بسیار محکم سنگ با دیوار می‌شود.

 

۶. اسکوپ دوپایه و سه پایه

از دیگر انواع اسکوپ سنگ نما، اسکوپ‌های دو پایه و سه پایه است که توسط چسب مخصوصی به پشت سنگ چسبانده می‌شوند. هنگام استفاده از اسکوپ‌های دوپایه توجه داشته باشید که باید به حالت عمودی آن را به پشت سنگ چسباند تا مانع نفوذ دوغاب یا ملات سیمانی به پایین شود. در اسکوپ سه پایه حتما لازم است در سنگ شیار ایجاد شود و اسکوپ سه پایه را در داخل شیار با استفاده از چسب متصل کرد.

 

نکات و ضوابط استفاده از اسکوپ سنگ نما

هنگام استفاده از اسکوپ سنگ نما باید موارد زیادی را در نظر بگیرید تا این فرآیند در نهایت امنیت، دقت و زیبایی انجام شود. در ادامه به برخی از نکات و ضوابط استفاده از اسکوپ سنگ نما اشاره می‌کنیم.

  • اگر قصد اسکوپ کردن دیوار آجری را داشته باشید باید مدت زمانی از ساخت دیوار گذشته باشد و سپس اسکوپ کردن سنگ را انجام دهید. در غیر این صورت، دیوار نشست می‌کند و تخریب می‌شود.
  • برای ساختمان‌های فلزی یا بتنی می‌توانید هنگام اجرای کار، اسکوپ کردن سنگ را نیز انجام دهید و سعی کنید از قلاب‌های فلزی یا برنجی ضد زنگ برای این کار استفاده کنید.
  • معمولاً هنگام استفاده از اسکوپ سنگ نما باید از ملات سیمان، ماسه یا دوغاب استفاده شود. اگر قصد استفاده از ماسه برای ملات پشت سنگ را دارید باید توجه داشته باشید که ماسه نباید خاک دار باشد.
  • هنگام استفاده از دوغاب باید به دما توجه داشته باشید که در دمای کمتر از 4 درجه سانتی‌گراد انجام نشود.
  • حتماً سعی کنید پشت سنگ نما را از هر نوع آلودگی پاک کنید تا چسبندگی سنگ و ملات به خوبی انجام شود.
  • همچنین زیرسازی‌های سنگ نما باید به درستی انجام شود.
  • ناظر پروژه باید در صورت مشاهده کوچکترین ایراد در حین انجام کار سریعا ادامه کار را متوقف کند و در گزارشات خود موارد لازم را بنویسد.

 

سخن پایانی

در این مطلب از نماسازان مرادی به توضیح در مورد بایدها و نبایدهای اسکوپ سنگ نما و انواع روش‌های اجرای آن پرداختیم. همانطور که گفته شد اسکوپ سنگ نما یکی از روش‌های پرکاربرد و رایج برای برقراری اتصال محکم بین سنگ و دیوار ساختمان است. برای اجرای این کار لازم است حتما از مجموعه‌های متخصص و مجرب در امور ساختمان سازی استفاده نمایید. یکی از مجموعه‌های متخصص در زمینه نماسازی، مجموعه نماسازان مرادی است که می‌توانید برای استفاده از خدمات مجموعه حرفه‌ای ما از طریق راه‌های ارتباطی موجود در سایت با کارشناسان در تماس باشید و از خدمات و نحوه اجرای هر یک اطلاع پیدا کنید.

 

سوالات متداول

۱. اسکوپ سنگ نما ساختمان چیست؟

 

اسکوپ سنگ نما ساختمان یکی از روش‌های مناسب برای اتصال مصالح ساختمانی سنگ با بدنه ساختمان و دیوار است. اسکوپ سنگ نما یک روش پیش ساخته است که باعث می‌شود در صورت وقوع اتفاقاتی مانند زلزله و تکان خوردن ساختمان یا با گذشت مدت زمان زیاد سنگ‌ها در جای خود متصل بمانند و سقوط نکنند.

 

۲. آیا برای تمامی مصالح ساختمانی مانند انواع سنگ‌ها، کاشی و دیگر موارد به یک روش اسکوپ انجام می‌شود؟

 

خیر، روش اسکوپ کردن برای هر مصالح ساختمانی مانند انواع سنگ و حتی کاش کاملا متفاوت است و لازم است با توجه به نوع و جنس مصالح ساختمانی و محل مصب آن روش متناسب با آن به کار گرفته شود.

 

۳. مزیت اسکوپ سنگ به روش کششی چیست؟

 

مزیت استفاده از اسکوپ کششی در این است که سنگ با استفاده از نیروی کششی حاصل از پیچ بلند یا میله و مهره که در شیارهای پشت سنگ قرار گرفتند، به دیوار متصل شده و به راحتی نمی‌توان آن را جدا کرد. این روش اسکوپ استحکام و مقاومت و ایمنی بسیار بالایی نسبت به سایر روش‌ها دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *