یکی از نماهای رایج در ساختمان سازی ایران، نمای سیمان شسته است . نمای سیمان شسته از جمله نماهای اندکی است که ترکیبی از سنگ دانه بندی شده، پودر سنگ و سیمان سفید است.
سنگ دانه بندی شده در رنگ هایی چون قرمز، مشکی، خاکستری، سبز، سفید و غیره وجود دارد. البته با توجه به رنگ نهایی این نما میتوان از سیمان سیاه و رنگهای معدنی هم در این ترکیب استفاده نمود.
اجرای نمای سیمان شسته به دو روش
نمای سیمان شسته به دو روش اجرا میشود. از آنجایی که در این نمای سیمانی از سنگ دانه استفاده میشود. چگونگی استفاده از سنگ دانه در نما ، تمایز دهنده روشهای اجرا است.
روش اول
پس از زیر سازی، ملات خمیری سیمان و پودر سنگ نسبتاً روان را با توجه به رنگ مورد نظر روی دیوار اجرا کرده و بعد از آن به پاشیدن سنگ دانه های ریز رنگی میپردازند.
لازم به ذکر است که سنگ دانه جوشقان از کیفیت مناسبی برای این کار برخوردار است . این سنگ دانه ها با فشار بسیار کمی داخل ملات خمیری فرو میروند. در پایان نیز یک اسفنج آغشته به آب را روی سطح نما میکشند تا سیمان بین سنگ دانه ها شسته شده و نمایان شوند.
روش دوم
پس از زیر سازی، یک ملات خمیری از ترکیب سیمان، پودر سنگ و سنگ دانه های رنگی ایجاد شده و با ضخامتی در حدود ۱ تا ۳ میلیمتر روی سطح کشیده میشود.
سپس پیش از خشک شدن و همزمان با آب پاشی آن به کمک ماله، سطح را صیقلی میسازند و در پایان نیز آن را با اسفنج مرطوب ماساژ میدهند تا سنگ دانه های رنگی مشخص شوند.
نمای شسته یا نمای سیمان شسته یکی از بهترین نماها برای ساختمان ها است که روز به روز استفاده و کاربرد آن بیشتر می شود.
احتمالا شما هم بارها در سطح شهر ساختمان هایی را مشاهده کرده اید که از این نما استفاده کرده اند، اما اطلاع دقیقی از نام آن نداشته اید. از جمله نماهای دیگر می توان به نمای آجری مدرن ، نمای طرح سنگی و سایر نماهای سرامیکی دیگر اشاره کرد.
اما تجربه نشان داده که مزایای نمای شسته معمولا بیشتر از مابقی موارد است. سیمان هسته اصلی و تشکیل دهنده این نما را تشکیل می دهد.
به همین علت از آن معمولا تحت عنوان نمای سیمان شسته نیز یاد می کنند. این نما به علت استفاده از سنگ های ریز معدنی معمولا مقاومت و پایداری بیشتری نسبت به سایر نماهای دیگر در برابر فشارهای خارجی از قبیل تغییرات آب و هوایی دارد.
از این رو حتی در صورت بالاتر بودن قیمت آن بهتر است که از این نما استفاده شود. اما در خصوص نام این نما نیز باید گفت که در اجرای آن و در مراحل پایانی اقدام به شستن نما با استفاده از آب می کنند . به همین دلیل به نمای شسته معروف است.
از طرفی چون سیمان و سیمان سفید هسته اصلی این نما را تشکیل می دهد، به همین دلیل به آن نمای سیمان شسته نیز گفته می شود.
مزایا و معایب نمای سیمان شسته
مزایا : از مهم ترین مزایای نمای سیمان شسته می توان به دوام و ماندگاری بالای آن اشاره کرد. مقاومت این نما در برابر ضربات وارده معمولا بالاتر از نماهای دیگر است.
علت این امر را باید در مواد تشکیل دهنده نمای شسته جستجو کرد که مهم ترین آنها سنگ دانه ها و سیمان هستند که هر دو آنها مقاومت بسیار بالایی دارند. نمای شسته برخلاف نماهای به علت مقاومت و پایداری بالا ، معمولا خطر سقوط برای آن بسیار کمتر از نماهای سرامیکی خواهد بود.
از جمله مزایای دیگر نما شسته باید به جذابیت ظاهری آن اشاره کرد.
ترکیب و تنوع رنگ ها باعث شده تا جذابیت نمای شسته نسبت به سایر نماها بیشتر باشد. ظاهر طبیعی آن مهم ترین نقطه قوت این نما محسوب می شود. به گونه ای که در نگاه اول کاملا چنین چیزی را می توان احساس کرد.
سازگاری با تغییرات آب و هوایی یکی دیگر از نکات مثبت نمای مذکور بوده که اتفاقا ماندگاری آن را نیز بسیار بالا برده است. ساختار نمای شسته به نحوی است که با سرد یا گرم شدن هوا آسیب خاصی نمی بیند.
این در حالی است که در نماهای سرامیکی معمولا این مشکل وجود دارد . چرا که فاصله سرامیک ها بسیار به هم نزدیک بوده و انبساط یا انقباض آنها باعث می شود تا به هم فشار آورده و در نهایت شکسته و سقوط کنند. از طرف دیگر نمای مذکور در جذب گرما نیز نقش مهمی دارد.
اجرای مناسب و آسان یکی دیگر از مزایای نمای سیمان شسته بوده که انجام آن را بسیار مقرون به صرفه می کند . این در حالی است که در سایر نماها معمولا دردسر زیادی برای اجرای آنها وجود دارد. در بسیاری از نماها معمولا اجرای آنها همراه با به جای ماندن ضایعات مختلف است. این دردسر در اجرای نمای شسته وجود ندارد.
معایب نمای سیمان شسته
علی رغم تمام مزایای گفته شده اما این نما دارای معایبی نیز است. از جمله این معایب می توان به وزن بالای آن اشاره کرد. این وزن باعث می شود تا وزن کلی ساختمان بالا برود که یک نقطه ضعف محسوب می شود. از طرفی ، اگرچه نمای شسته نسبت به برخی از نماها انعطاف بیشتری در برابر تغییرات آب و هوایی دارد. اما این نما عایق خوبی در برابر گرما و سرما نیست.
به همین دلیل امکان دارد که اتلاف انرژی زیادی داشته باشید. یکی دیگر از معایب این نما می توان به جذب گرد و غبار به خود با مرور زمان اشاره کرد. این مساله در نهایت منجر به تغییر رنگ نما خواهد شد که ظاهر نه چندان خوشایندی را به آن می بخشد. از معایب دیگر نمای شسته که بیشتر به هنگام اجرای نما مشاهده می شود، عدم امکان اجرای آن در نماهای پایین تر از 4 یا 5 است . چرا که در دماهای پایین تر این مقدار امکان اجرای نما وجود ندارد./ نماسازی مرادی