یکی از محبوبترین متریال مورد استفاده در نمای ساختمان،نما سیمانی می باشد. این نوع نما روحی تازه به چهره شهر میدهد. نمای سیمانی در طرح های مختلف اجرا می شود. به همین دلیل یکی از عواملی که استفاده از این نما را در ساخت و ساز بیشتر کرده تنوع آن می باشد. همچنین این نما برای نما هایی که تنها از یک متریال برای نما استفاده نمی کنند نیز می تواند مکمل مناسبی باشد.
به همین دلیل امروزه از انواع نمای سیمانی استفاده های بسیاری می شود. سازندگان و معماران از روش مختلفی برای زیباتر کردن و افزایش کارایی نمای سیمانی استفاده می کند. هدف نهایی آن ها ایجاد نمایی در ساختمان است که هویت آن ساختمان نشان می دهد و مردم را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اینکه این نما چقدر در این مسیر موفق عمل میکند موضوعی است که بسیاری از مجریان ساخت و ساز در مورد آن اطلاعات کافی ندارند.در ادامه به اینکه نمای سیمانی چیست و انواع آن می پردازیم.
نمای سیمانی چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست نمای سیمانی با سیمان و تعدادی مصالح ساختمانی دیگر به عنوان پوشش بیرونی سازه اجرا میشود. در این نما سازی از متریال جامد مانند سنگ نما, چوب یا بتن به هیچ عنوان استفاده نمیشود. بلکه نما با یک خمیر سیمانی ساخته خواهد شد. این ماده در مجاورت هوا به مرور زمان سخت شده و به ماده ای مقاوم در برابر تغییرات و شرایط دمایی و هوایی تبدیل خواهد شد.
در ایران مشکل عدم دسترسی برای خرید این متریال وجود ندارد. به همین خاطر است که سیمان یکی از مصالح پرکاربرد است و به وفور در بازار یافت می شود. از طرفی استادکاران با خمیر سیمانی خیلی راحت تر از سایر مصالح کار می کند و می توانند طرح های مختلفی را برای این که نمای زیباتری ایجاد کند اجرا کنند. به علاوه سیمان مورد استفاده در این نما سیمان سفید است که همراه با سایر مصالح در پوشش خارجی ساختمان اجرا خواهد شد .
انواع نمای سیمانی
نمای سیمان سفید
به طور کلی وقتی به انواع نمای سیمانی میپردازیم, نمای سیمان سفید اولین موردی است که به چشم میخورد. به طور کلی که هردو سیمان خاکستری و سفید از آهک ساخته می شوند. اما رنگدانه های معدنی ای در هنگام پخت به آهک اضافه میگردد و سیمان سفید ایجاد می شود. جالب است بدانید مواد و مصالح مورد استفاده در اجرای نمای سیمان سفید پودر سنگ آب و سیمان سفید می باشد. وقتی از این متریال باری ساختمان استفاده می شود ظاهری کاملاً سفید به نما میدهد. در نتیجه نمای ساخته شده با این نوع سیمان ظاهری لوکس و زیبا تر به نما ما می دهد. با توجه به اینکه سیمان سفید فرم پذیری بهتری نسبت سیمان معمولی دارد بر اساس نوع سفارش مشتری به هر نحوی می توان آن را تغییر داد.
نمای سیمان شسته
ترکیباتی که در این نوع به کار میرود شامل سنگ دانه های رنگی, پودر سنگ, رنگ میباشد. قابل توجه است که آخر کار از آب برای شستن نما استفاده می شود. به همین دلیل است که این نوع نما،به سیمان شسته معروف است. این نما دارای استحکام بالا و زیبایی ظاهری بسیار خوبی می باشد و همین موضوع باعث شده که طرفداران زیادی داشته باشد.
در این نما قالب های مستطیلی و یا لوزی و مربعی بیشتر استفاده می شود. در بین انواع نمای سیمانی این نما ظاهری مجلل تر به سازه میدهد. جالب است بدانید چیزی که محبوبیت این نما را بیشتر میکند تعیین نوع رنگ در سنگدانه های رنگی مورد استفاده است. سازندگان معمولاً از این نما برای ایجاد ظاهری مجلل و سلطنتی سازه های خود آن را به کار می برند.
نمای رومی سیمانی
در بین انواع نمای سیمانی, در طرح نما رومی سنگ متریال اصلی این نما می باشد اما گاهی سیمان جایگزین آن می گردد. دلیل آن این است که سیمان به اندازه سنگ جلوههای بصری ندارد اما استفاده از آن می تواند هزینه های مربوط به ساخت را کم کند. به همین دلیل است که اغلب سازندگان برای احداث انواع ساختمان های مسکونی سیمان را جایگزین سنگ می کنند.
یکی دیگر از نما ها جذاب سیمانی نمای سیمانی رنگی میباشد. این سیمان از ترکیب سیمان سفید با رنگدانه ساخته می شود. ویژگی قابل توجه این این نما چسبندگی بالا, عدم تغییر رنگ آن در مقابل نور خورشید , عدم نفوذ آب, تنوع رنگی بالا می باشد. به طور کلی کاربران و کارفرمایان در انتخاب ترکیب رنگ کاملا آزادند و حتی میتوانند رنگ مورد علاقه خود ردر این نوع نما اضافه کنند.
مزایای انواع نمای سیمانی
پس از اینکه دانستیم نمای سیمانی چیست به مزایای انواع آن می پردازیم.اگر بخواهیم در مورد مزایای انواع نمای سیمانی صحبت کنیم مهمترین ویژگی خوب آن داشتن مقاومت بالا در برابر تغییرات جوی و شرایط آب و هوای مختلف می باشد. از طرفی تنوع بسیار زیادی دارد و همچنین میتواند نمایی زیبا و خیره کننده به ساختمان ببخشد. در کل می توان این نما را با انواع طرح سنگ و چوب و نمای چوبی و سنگی ترکیب کرد.
وقتی از انواع نمای سیمانی در سازه استفاده میشود سازه درخشان تر و همچنین بازتابش نور خورشید آن بیشتر خواهد شد. این نما نسبت به سایر نماها هزینه کمتری دارد همچنین سرعت بالای اجرا و صرفه جویی در زمان باعث میشود که این نما طرفداران زیادی پیدا کند. از عمر و ماندگاری بالای آن بسیار قابل توجه است. جالب اینکه تنها نمایی است که میتوان در آن از تنوع رنگی استفاده کرد.
ظاهری یکنواخت و صاف و همچنین امکان اجرا در سبک های مختلف از دیگر مزایای این نوع نما میباشد. تعدادی از نکاتی که در نمای سیمانی باید از آن پرهیز کرد این است که باید از استفاده از رنگ های متعدد و همچنین اشکال نامتعارف دوری کرد. نباید هیچگونه نوشته ای را در نما استفاده کرد. مهمتر از همه اینکه از بیش از چهار نوع مصالح در آن استفاده نشود.
کلام نهایی
همان طور که در تعریف نمای سیمانی چیست بیان کردیم،این نما یکی از پرکاربردترین انواع نما ها است. پایه ی این نما سیمان است. این نما در طی فرایند ساخت نیازمند زیر سازی اصولی است. اجزای اصولی این نما توسط افراد ماهر عمر انواع نمای سیمانی را افزایش میدهد. بزرگترین عیب نمای سیمانی جذب آلودگی ها و گرد و غبار است. در کلان شهر ها که آلودگی جز جدایی ناپذیر و غیر قابل تحمل زندگی است, اجرای نمای سیمانی تنها با ضد آب کردن نما مناسب خواهد بود.