نمای رومی سیمانی
در صنعت ساختمان سیمان انواع نما ساختمانی مختلفی دارد. تفاوت بین هر نوع سیمان، خواص، موارد استفاده و ترکیب مواد مورد استفاده در فرآیند تولید است.سیمان یک ماده پوششی است که بین سنگدانه ها و مواد تقویت کننده پیوند ایجاد می کند. در طول سال ها، سیمان در ایران به لطف فناوری توسعه بیشتری یافته است.
انواع سیمان برای کارهای ساختمانی مختلف وجود دارد که نمای سیمانی یکی از انهاست.
نما سیمانی شاید امروزه یکی از متداول ترین گزینه های انتخاب شده برای نماهای معماری باشند. ماده ای که با انجماد خشن و پرداخت سفت و سخت ساخته می شود، نمای سیمانی نامیده می شود. قبل از ریخته گری بتن، به طور کامل مایع می شود تا ویژگی متفاوتی داشته باشد که امکانات فوق العاده ای را برای طراحان ایجاد می کند.
سازه های بتنی قابلیت تثبیت سازه داخلی در برابر هوای گرم را دارند. این به نوبه خود دمای داخلی را خنک نگه می دارد.استفاده از نماهای سیمانی مزایای زیادی دارد این نما انواع مختلفی دارد که ما قصد داریم در این مقاله انواع مختلف آن را معرفی کنیم
1. نمای سیمان شکسته
2. نمای سیمان سفید
3. نمای خراشی
4. نمای سیمان تخته ماله
5. نمای آبساب و موزاییک شکسته
6. نمای تگرگی و ماهوتی
7. نمای رومی سیمانی
8. نمای تیشه ای یا نمای چکشی
موارد فوق از پر استفاده ترین روش های نمای سیمانی هستند که بر اساس شرایط و کارایی و موقعیت، سازندگان و معماران از آنها استفاده می کنند و ما نیز قصد داریم به صورت مختصر به توضیح این موارد بپردازیم.
نمای سیمان شکسته
این نمای سیمانی از ترکیب سنگدانه های رنگی، رنگ های معدنی، سیمان سیاه یا سفید و پودر سنگ تشکیل میشود. این نما به دلیل اینکه استحکام بالایی دارد و از زیبایی ظاهری خوبی برخوردار است بسیار پر کاربرد میباشد. از قالب های مربعی و لوزی و مستطیلی در ساخت این نما استفاده میشود. و به غیر از نما در دیوار باغ و راه پله نیز به استفاده می شود. در نمای سیمانی شکسته به دلیل اینکه در سنگدانه های رنگی می توان تعیین رنگ انجام داد،بنابراین تنوع رنگی بسیار زیادی دارد که دلخواه میتوان انتخاب کرد.
نمای سیمان سفید
سیمان سفید نوعی سیمان پرتلند سفید است که معمولاً به عنوان سیمان خاکستری شناخته می شود. رنگ سفید متمایز خود را به دلیل افزودن آهن و منگنز در طول فرآیند تولید به دست می آورد.بنابراین سیمان سفید علاوه بر رنگ سفید، تمام ویژگی های سیمان خاکستری را به همراه فواید متعدد دیگر دارد. به همین دلیل است که اغلب برای سطوح خارجی نیز ترجیح داده می شود. نمای سیمان سفید همان گونه که از اسمش مشخص است با استفاده از سیمان سفید کار می شود. این نما خصوصیات ظاهری و فیزیکی سیمان سفید را دارا می باشد و به نمای ساختمان ظاهری کاملاً سفید می بخشد. نمای ساخته شده با سیمان سفید به ساختمان ظاهری لوکس و زیبا می دهد. این نما از ترکیب سیمان سفید و آب اجرا می گردد.
نمای تخته ماله
در اجرای این نما به دو لایه آستر و تخته ماله نیاز است. لایه آستر به ضخامت 2 سانتیمتر با استفاده از ملات ماسه و سیمان روی دیوار بلوک سیمانی یا آجری گری (آجر فشرده بدون بندکشی) و لایه دوم به ضخامت 0.5 سانتیمتر، ملاتی متشکل از ماسه، پودر سنگ، خاک سنگ و سیمان استفاده میشود که به وسیله تخته ماله روی آستر کشیده میشود. با استفاده از خط کش های دقیق و منظم این نما به دو بخش تقسیم میشود تا علاوه بر اینکه نما ظاهری زیبا داشته باشد از ایجاد ترک خوردگی نیز جلو گیری شود.
نمای خراشی
نوعی دیگر ازانواع نمای سیمانی ساختمانی به نام نمای خراشی شناخته می شود.بعد از اجرای لایه آستر با ملات ماسه و سیمان و لایه تخته ماله با ملات ماسه،(تخته ماله) پودر سنگ، خاک سنگ و سیمان، مقدار کمی مصالح سنگی به ضخامت 2 میلی متر روی سطح کار اعمال می شود، سپس برای ایجاد خراش هایی روی سطح از ماله مخصوص استفاده میشود.
نمای تیشه ای یا چکشی
این نمای سیمانی از دو لایه ی مختلف تشکیل می شود. نام لایه ی اول آستر است که با سیمان سفید یا سیمان رنگی و با ملات ماسه اجرا میگردد که ضخامت آن 2 سانتی متر می باشد پس از آن روی لایه آستر ملات موزائیک با ضخامت 1.5 سانتیمتر و با کمک ماله روی سطح نما کشیده میشود. ملات موزائیک به عنوان لایه دوم عمل میکند و از بندهایی تشکیل شده است که با شیشه پر میشوند. عمل تیشه زنی بعد از خشک شدن نما توسط تیشههای مخصوص انجام میگردد.
نمای آبساب و موزاییک شکسته
این نوع نمای سیمانی مانند نمای تیشهای می باشد تفاوت آن در روش پرداخت آن می باشد. به این ترتیب قبل از اینکه نمای تیشه ای خشک شود، سطح نما را با آب خیس میکنند و پس از آن با برس می سایند . عمل برس کشیدن تا زمانی ادامه پیدا میکند که مصالح سنگی مشخص شوند. با این کار نمای ساختمانی زیبا و چشم نواز میشود. اما اگر پس از خشک شدن، لایه نهایی با سنگ سنباده شده و سطح کاملاً صاف و صیقلی شود، نما تبدیل به موزائیک شسته میشود. روش دیگر، پرداخت با آب و اسید است، در این حالت پیش از آنکه اندود سفت شود ، با آب و اسید ساییده می شود تا سنگ دانه ها به شکل برجسته و درشت و سیمان به صورت ریز و فرو رفته نمایان شود.
نمای تگرگی و ماهوتی
نمای تگرگی و ماهوتی از ملات سیمان، پودر سنگ و خاک سنگ تشکیل میشود. این ملات با استفاده از دستگاه دوغاب پاش و به ضخامت دو سانتی متر پاش روی نمای اجرا میشود. باید توجه داشت که نمای تگرگی و ماهوتی اغلب به عنوان لایه سوم نمای تخته ماله در نظر گرفته میشود. به خاطر استفاده از مصاح درشت دانه نام تگری به این نما داده اند، در صورتی که اگر از دانه بندی ریز استفاده شود به آن ماهوتی می گویند.
نمای رومی سیمانی
یکی از محبوب ترین نماهای سیمانی نمای رومی است که برگرفته از امپراطوری روم باستان و ایران است. نمای رومی به دلیل استفاده از ستون های بلند و سرستون های مجلل و پنجره های بزرگ و کشیده حس کاخ نشینی را تداعی میکند. در طراحی نمای رومی اغلب از سنگ استفاده میشود ولی معمولا برای کاهش هزینه ها از سیمان نیز میتوان استفاده کرد.