ساختمانها از مهمترین بخشهای زیبایی شهری محسوب میشوند که در دهههای اخیر بسیار مورد توجه طراحان و معماران سراسر دنیا قرار گرفته است. بسیاری از نماهای ساختمانها بیانگر تفکرات و عقاید طراح، و یا بیانگر سبکی از معماری میباشند، که در هر صورت طراحان متخصص در آن حوضه آن را طراحی میکنند. در این مطلب شما را با دو نمونه از سبکهای به کار رفته در نماهای ساختمانی ایران، ویژگی نما کلاسیک و مدرن،هم چنین متریال استفاده شده در آنها آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
نمای کلاسیک ساختمان:
نما کلاسیک یا نما رومی یکی از جذابترین و در عین حال پر طرفدارترین سبک در معماری ایران به شمار میرود. جالب است بدانید که الهام بخش ویژگی نمای کلاسیک به ساختمانهای دوره رنسانس باز میگردد اما قدمت آن به قدری است که ما نمونههایی از آن را در تخت جمشید نیز مشاهده میکنیم.

ویژگیهای نمای کلاسیک:
- در نگاه اول با کاخ و قصر اشتباه خواهید گرفت: اشتباه نکنید این یکی از ویژگیهای نمای کلاسیک است. این نوع نماها، از کاخهای روم باستان ایده گرفته شده، پس عجیب نیست که این حس را داشته باشید.
- حس قدرت و دست نیافتنی بودن را القا میکند: یکی از دلایلی که مردم ایران عاشق این نما هستند، همین ویژگی آن است. جای شکی نیست که ما ایرانیها عاشق جلال و جبروت هستیم و این نوع نماها آن حس قدرت را در ذهن ما القا میکنند.
- قرینه بودن: یکی از ویژگیهای نمای کلاسیک که در همان دید اول متوجه آن خواهید شد، قرینه بودن اجزا و جزئیات نما، به طرز شگفتانگیزی است.
- داشتن قوس: قوسهای حلالی و یا دایرهای شکل، در اندازههای بزرگ و کوچک در این نوع نما به وفور دیده میشود.
- به کار بردن مجسمهها و سردیسهای بزرگ و سنگی: از محبوبترین مجسمههای به کار رفته در نماهای کلاسیک، شیر، اسب، سردیس داوود و مریم مقدس میباشند.
- ستونهای تزئینی و کتیبههای بزرگ: یکی از ویژگی نمای کلاسیک که در همه ساختمانها بهکار رفته، ستونهای تزئینی و کتیبههای بزرگ میباشد، چرا که این دو هستند که به سازه حس کاخ بودن میدهند.
متریالهای به کار رفته در نمای کلاسیک ساختمان:
- سنگ: گرانترین ولی در عین حال با دوامترین متریال موجود در بازار، سنگ میباشد. داشتن تنوع رنگ و شکل بالا و در عین حال مقاومت زیاد آن در برابر آسیبهای طبیعی مانند باران، برف، تگرگ، گردوغبار، آتش و … باعث شده است که توجه بسیاری از مصرفکنندگان را به خود جلب نماید.
- نمای بارامیکس: برای اولین بار شرکتی در ترکیه دانههای مرمر، گرانیت و سرامیکی که درون آنها را با چسبهای مخصوصی پر کرده بود، در اندازههای مختلف برش داد و در نمای ساختمان استفاده کرد. از مزایای این روش که آن را بسیار محبوب کرده میتوان به قیمت مناسب، قابلیت اجرای راحت و سریع مقاومت بالا در برابر آسیبهای طبیعی و تنوع رنگ نیز اشاره کرد.
- فایبر سمنت برد: فایبر سمنت برد پنل های سیمانی هستند که دارای فیبر میباشند. این محصول را میتوانید به شکل سنگ، آجر، چوب و… طراحی کرده و در نمای ساختمان خود استفاده نمایید.
نمای مدرن:
نماهای مدرن یکی دیگر از سبکهای محبوب نما سازی در کل جهان به شمار میرود. این سبک تقریباً برعکس سبک کلاسیک عمل میکند، به همین دلیل منتقدان سبک کلاسیک بسیار طرفدار این سبک میباشند.

ویژگیهای نمای مدرن:
- استفاده از یک تا چند متریال: در این سبک طراح میتواند از چندین متریال در طرح خود استفاده کند. سبک مدرن یکی از انعطاف پذیرترین سبکها برای طراحی به شمار میرود.
- استفاده از فرمهای نامعقول و بههمریخته: در نماهای مدرن میتوانید از هر فرم معقول و نامعقولی استفاده نمایید و مطمئن باشید کسی به شما ایراد نمیگیرد زیرا آزادی در طراحی، ویژگی سبک مدرن است.
- حس پیشرفت و در آینده زندگی کردن را به بیننده منتقل میکنند: در بعضی از نماها به منظور القا همین حس از وسایل پیشرفته که اغلب مربوط به نورپردازی است، استفاده میشود.
- بیشتر آنها تلفیقی از طبیعت و مدرنیته هستند: طراحان برای ترکیب این دو سبک از متریالهایی که بیانگر آنها است استفاده میکنند. در بخش بعد متریالهای استفاده شده در نماهای مدرن را به شما معرفی خواهیم کرد.
- سادگی در اکثر نماها دیده میشود: طراحان نمای مدرن بسیار طرفدار سادگی و در عین حال کاربردی و زیبا بودن طرح هستند، به همین دلیل هم است که منتقدین سبک کلاسیک، بسیار به این سبک توجه میکنند.
متریالهای به کار رفته در نمای مدرن:
- شیشه: شیشه نه تنها نما و بافت شهری را زیبا میکند، بلکه میدان دید زیادی هم به ساکنان ساختمان هدیه میدهد. شیشه از متریالهای نسبتاً ارزان در این سبک به شمار میرود.
- کامپوزیت: به دلیل سطح صاف و صیقلی بودن، شکلپذیری، مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی و همچنین تنوع رنگ و طرح، بسیار در نماهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرد.
- چوب: از این متریال بیشتر برای طرحهایی که نماد طبیعت و یا تلفیق آن با مدرنیته باشد استفاده میشود. توجه داشته باشید که چوب در برابر آفتهای حشرات مقاوم نیست.
- بتنی و یا سیمانی: معمولاً برای هزینه کمتر، استفاده راحت و در دسترس بودن از این متریال استفاده میشود.
- سنگ: سنگ متریالی مشترک میان سبک کلاسیک و سبک مدرن میباشد. سنگهایی در سبک مدرن استفاده میشوند از تنوع رنگ و جنس بالاتری نسبت به سبک کلاسیک برخوردارند.

تفاوتهای نمای کلاسیک و نمای مدرن:
- با توجه به ویژگی نمای کلاسیک هزینه آنها بالا می باشد در حالی که نمای مدرن را با کمترین میزان هزینه میتوان اجرا کرد.
- از اصلیترین ویژگیهای نمای کلاسیک حس قدرت و شکوهمندی آن است اما سبک مدرن بیشتر حس طبیعت و راحتی را به شما القا میکند.
- طراح در سبک مدرن برای طراحی نما میتواند از انواع و اقسام اشکال و متریالها استفاده کند، در حالی که نماهای کلاسیک عمدتاً به یک شکل ساخته میشوند.
- سبک کلاسیک پر از جزئیات و تزئینات است ولی سبک مدرن تا جایی که توانسته از تزئینات کاسته و بیشتر به زیبایی در عین سادگی روی آورده است.
- در نماهای مدرن برعکس کلاسیک، معمولاً از چند متریال استفاده میشود.
- ایمنی نماهای مدرن بیشتر از کلاسیک است. سنگهای بهکار رفته در نمای کلاسیک بسیار سنگین بوده و احتمال ریزش آنها بیشتر است.
سخن پایانی:
نمای ساختمان روح و زیبایی ساختمان شما را شامل میشود به همین دلیل نیاز است که بهترین مناسبترین طرح را باید برای آن انتخاب کنید. ما در این مقاله دو نمونه از سبکهای پرطرفدار نمای ساختمانهای ایران را برای شما توضیح دادیم تا بتوانید بهتر تصمیمگیری نمایید. شما طرفدار کدام سبک هستید؟ ویژگیهای سبک کلاسیک را بیشتر دوست داشتید یا سبک مدرن را؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.